сряда, 3 февруари 2010 г.

Rated R - да бе, да !

Нещо, което не е особено ново, но за което спонтанно се сетих.

Последният албум на блудкавата r'n b певица Rihanna има същото име като най-якия албум на Queens of the stone age.

Става въпрос за "Rated R", което по номенклатурата на Американската филмова асоциация означава "Забранен за лица под 17 години без придружител".




Queens of the stone age VS Rihanna



Не, че е особено престъпление да си кръстиш албума, като този на друг изпълнител, но при толкова хиляди и милиони различни варианти, не коства чак такова огромно усилие да измислиш нещо ново. Да не говорим, че при условие, че половината от феновете ти са под тази възраст не виждам логиката. Или въпросното R идва от Rihanna. Уау! Колко оригинално!

Явно обаче схемата работи, защото албумчето на Rihanna продава 181 000 копия само за първата седмица.

Тук е и мястото да кажа, че изобщо не одобрявам масовото напоследък явление разни комерсиални поп певачки да изскачат с визия, все едно са мрачни готик звезди от средата на 80те или перверзни фетиш моделки (сещайте се кого имам в предвид). Не, че имам нещо против алтернативната визия, но трябва да имаш някакво покритие за да я използваш и налагаш. Просто не ми се вързва това да изглеждаш по подобен начин, а музиката, която правиш да няма абсолютно никаква допирна точка с визията ти.

Да, да, разбирам, че стана доста модерно напоследък да си "дарк" и да имаш татуировки, но щом сте толкова "корави" заедно с външния си вид сменете малко и блудкавите си поп песнички, създадени само за да угаждат на продуцентите, да се харесват на неслушащите- особено-внимателно маси хора и да носят много пари.

Иначе е леко манипулативно. Ако никога не съм чувала Rihanna и видя тази обложка, ще си помисля, че става въпрос за звук, подобен на Siouxsie & The Banshees, ранните Depeche Mode или Marilyn Manson, а не на това:



Пазете се деца и запомнете - външният вид лъже!

7 коментара:

Анонимен каза...

Погледнато общо и единият и другият вид музика имат за цел манипулация,вярно,различна,но все пак манипулация,следователно е въпрос на заравяне в пясъка да се разделят толкова.Хубавата музика няма нужда от ексцесии за да бъде усетена,било то във визията или в нещо друго.В природата,в гена ни е заложено да я чувстваме,но както модифицираните храни убиват истинския вкус,така се случва и в музикален план.Пазете децата си и от М.Менсън и от много други :) \/

stefko каза...

Е хубаво, малко са прекалили верно с визията и тн! Ама по тая логика нещастницата Мадона също да го духа... и още два тона скумрии като нея! Безсмислено е изобщо тази популярната сцена да се обсъжда в това отношение... защото ако има качество (качествени изпълнители) то това съвпадение на рекламата със реалната стойност на рекламирания продукт е чиста случайност (много рядко) или в 99% от случаите се дължи на добрата колективна работа на екип от специалисти които седят зад въпросната "звезда".
Иначе за името голяма работа, логично е че е сложено за да дразни/провокира и си бачка, иначе Риана или както се казва т`ва цигане не става за друго освен за бой и ебане... Амин!

Анонимен каза...

албумът на Queens се казва "R", а не
"Rated R". Аналогията беше безсмислена..

Анонимен каза...

^ Коментарът ти е безсмислен. Точно така се нарича тавата. Чувал ли си въобще албума или просто видя обложката? Това се опитва да каже девойката, че едни хора заблуждават други хора, абе направо си ги лъжат... =)

MaRt каза...

Анонимен, може и да се казва просто "R", ама в някоя паралелна вселена. xDDD

Анонимен каза...

Или по-скоро в точно тази.
В паралелната може и да се казва "Марта не е проверила както трябва"

Анонимен каза...

Казва си се точно R и вероятно съм го слушал от начало до край над сто пъти. (бтв това е един доста надценен албум) Lullabies to Paralyze си остава най-добрия за мен.

http://allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=10:gbfrxq8kldje

защо просто ВИЕ не се загледате, пффтт...