понеделник, 29 юни 2009 г.

За разрухата като народопсихология. Част 2 - Червено-жълто-пембяно - Природата ни е в опасност. Иракли.

"Чупете! Трошете! Всичко е държавно!" Този пънкарски девиз май отдавна се е превърнал в мото на българските политици. И докато предизборно всеки един от тях се кълне и зарича какво ще построи и направи за България, аз правя ретроспективна равносметка на нещата, които са разрушили. И май разрушеното е доста повече от построеното...


Комунизъм/капитализъм - колективен деструктивизъм:


Във facebook едно момче ми напомни за невинните жертви на комунизма. Няма да се спирам подробно на зверствата от тази епоха. Всички ние би трябвало да сме си взели поука, какво се случва, ако сложим властта на един утопичен режим в неподходящи ръце. Ето и малко все още мокра от кръв информация:

По време на комунистическия режим в страната са били убити над 60 000 души и над 200 000 души са преминали през комунистическите концентрационни лагери. В края му е било организирано преследване срещу българските турци по време на т.нар. „възродителен процес” и над 300 000 от тях са били насилствено изселени в Турция.

Слава богу, комунизма си отиде. Спете спокойно деца.

1989 дойде и отмина.
Комунистите се превърнаха в социалисти, БКП в БСП. Властта вече не беше еднолична, партиите влизаха в коалиции помежду си, разпределяха си благините, но не и отговорността. Разрухата също се видоизмени, но продължи да я има.

Вместо човешки материал, вече се разрушаваше природа. Вярно, не така явно и показно, както мавзолея, но не е ли държавата тази, която трябва да спре незаконните строежи? Да защити останалата ни природа?

Явно не. Парата прави играта. Срещу някой и друг лев се продават разрешителни за строителство, а държавата нищо не вижда, нищо не чува, нищо не казва.
Photobucket
По време на управлението на Тройната Коалиция (БСП-НДСВ-ДПС) е разрешено да се строи върху древни некрополи. Защитени обекти като Иракли и Седемте рилски езера са заплашени от бетониране и застрояване. Седемте рилски езера успяхме да ги спасим. За некрополите се вдигна малко шум по медиите. Безрезултатно. А Иракли?

Иракли:
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Иракли е едно от последните останали райски кътчета по родното ни Черноморие. Заемащо площ от 42.30 хектара, до село Емона (община Несебър), то попада в категория "Защитена територия", както и в мрежата от защитени райони на Европейския Съюз "Натура 2000". Контролира се (уж) от Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Бургас. Обявено за е резерват от правителството със Заповед No. РД110 от 06 май 1994 година. Целта е да се опазят типичните крайбрежни хабитати на редки и застрашени растителни видове като пясъчна лилия и млечка, морски ранилист, татарски млечник, морски ветрогон, както и множество птици.

Тези факти обаче явно не са пречка за офшорната компания Swiss Properties (www.swissproperties.net), която решава, че точно там ще построи своето луксозно ваканционно селище Riverside village. И никой не й попречва.

Ето и планът на "уреденото с вкус" комплексче, което според сайта на компанията има за цел да създаде нов вид среда комбинираща възможности за приятно и комфортно прекарване на времето, да предложи високо качество на обслужването, да създаде нови работни места, да осигури високи доходи на работещите и да формира опит и класа в областта на този бранш. Не се връзвайте на тези празни приказки.
Photobucket
Photobucket
Всъщност компанийката има за цел да изкара хиляди евро за сметка на малкото останала българска природа. Виждате в какво се превърна Слънчев бряг. Искаме ли и останалата част от Черноморието ни да изглежда така? Бетонирана, фрашкана с пияни до козирката чужденци, чалга клубове, сергийки и мащабни хотелски комплекси, които са по джоба на 1% от българските граждани.

Природозащитниците се вдигнаха на крак, препречиха пътя на багерите, създадоха сайт www.daspasimirakli.org, организираха няколко концерта с цел пропагандиране на акцията, с цел защита на един уникален природен комплекс.

Резултатът? Строежите продължават и държавата мълчи. Вместо избраните от нас политици, лидери на българския народ, защитници на нашите интереси да се вдигнат и да изгонят багерите на нахалната строителна компания, те се обясняват колко стабилна била в момента държавата. Каква стабилност, другарю Станишев? Природата ни малко по малко се превръща в бетон!

Дори попове освещават безочливия строеж, срещу някое и друго подхвърлено левче. Какво повече да коментирам...

Photobucket

Устието на река Вая е превърнато в бетонно корито, строежите на Riverside village продължават "по план", множество дървета са изсечени...
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Иска ми се да кажа, че има надежда, че някой ще помогне, че издевателствата над българската природа ще спрат. Иска ми се, но не мога.

5 коментара:

Анонимен каза...

Samo edno uto4nenie ot gledna to4ka na realizma...Bulgariq i komunizum???ne...tuk e bilo suzdadeno edno tipi4no socialisti4esko ob6testvo(dosta iznasilena versiq)...Komunizmut,bol6evizmut na velikiq Lenin vse pak e malko po-vuzvi6eno ponqtie,ot koeto e nqmalo i pomen na na6a teritoriq.

MaRt каза...

Не е имало защото комунизма като цяло е утопична идеология и е практически невъзможен. Не може всички хора да са равни, защото възможностите на хората не са равни. А не би ти се искало да получаваш толкова пари, колкото най-големия некадърник, нали? Хипотетичното равенството спира стремежа на човешкия дух към усъвършенстване. Защото просто нямаш стимул да се развиваш. Поправи ме, ако греша.

Анонимен каза...

имаше и плюсове и минуси ..... хубавото беше ,че всеки си имаше отредено място .... въобще не бяхме равни .... пак се опираше до потекло ,връзки ,познати ,пари .... имаше симулация на равен старт .... що се отнася до мотивацията .... тя е вътре във всеки един от нас .... от нас самите зависи ,каква воля ще проявим за да сполучим , независимо от обстоятелствата

Анонимен каза...

Absolutno...Dne6nata demokraciq e paravan za neshto,koeto se e slu4valo togava,slu4va se i sega.I nqmah predvid kritikata 4e ne e imalo na praktika komunizam,a po-skoro 4e nqkakvi mi6ki sa se krieli zad ideite na Li4nosti s glavna bukva.A kolkoto do parite...dnes v razgara na demokrati4noto ob6testvo nekadurnicite polu4avat nai-mnogo pari i zaemat nai-visoki postove ili ina4e kazano se pla6ta nai-mnogo da krie6 zadnika na nqkoi i da izpulnqva6 poru4kite mu :)eto go paradoksa..togava kude ostava stremejut?

MaRt каза...

То в България всичко е сбъркано и парадоксално. И ти си прав.