събота, 27 юни 2009 г.

За разрухата като народопсихология. Част 1 - Синьо - Мавзолеят

"Чупете! Трошете! Всичко е държавно!" Този пънкарски девиз май отдавна се е превърнал в мото на българските политици. И докато предизборно всеки един от тях се кълне и зарича какво ще построи и направи за България, аз правя ретроспективна равносметка на нещата, които са разрушили. И май разрушеното е доста повече от построеното...

1.Мавзолеят на Георги Димитров

Photobucket

2 юли 1949г. В съветската столица Москва умира бащата на българския комунизъм - Георги Димитров. Министерският съвет на Народна Република България взема решението за построяването на негов мавзолей, което обаче трябва да стане много бързо. За три дни арх. Георги Овчаров изработва проекта, след още пет сградата е почти изцяло готова и на 10 юли 1949г. тялото на Димитров е балсамирано и положено там. В последствие облицоват фасадата с русенски камък, а по-късно подменят облицовката с нови плочи от врачански камък. От двете страни на входа са били поставени бюстове на Димитър Благоев, Георги Кирков, Георги Димитров и Васил Коларов (последния първоначално е погребан при изхода на мавзолея, а по-късно тленните му останки са преместени в Софийските централни гробища).

Мавзолеят е бил оборудван с климатична инсталация поддържаща температура от 17°C с отклонение плюс - минус половин градус. Повечето му помещения са се намирали под земята. Там са се извършвали процедурите необходими за подържане на балсамираното тяло. Саркофагът, в който то е било изложено, е бил с бронирани стъкла и се е спускал надолу, чрез специален подемник, а когато е качван в траурната зала за поклонение се е превръщал в херметически затворена камера.

След настъпването на демокрацията, на 17 юли 1990г. мумията е изнесена от "оскверненото" й обиталище, намиращо се на пъпа на София - между БНБ и Министерството на отбраната, и е погребана в Орландовци.

9 години по-късно и точно 50 години, след построяването на мавзолея, правителството на СДС, начело с вицепремиера Евгений Бакърджиев решава окончателно да го разруши. Първият взрив е извършен на 21 август 1999 година в 14:37 часа, а последните отломки са извозени в късния следобед на 27 август. Парадоксално - с два дни повече отнема разрушението от сътворението. Построен за 5 дни, премахнат - за 7. Това може да се случи само в България.

В световен мащаб има само пет мавзолея на комунистически лидери: в Пекин - на Мао Дзедун, в Пхенян - на Ким Ир Сен, в Ханой - на Хо Ши Мин, в Москва - на Ленин. И да... този на Георги Димитров, който вече не съществува.

Никога няма да им го простя!

Самата мисъл, че уникално историческо наследство е заличено от земята с лека ръка и много динамит ме изпълва с неописуем гняв и започвам мислено да екзекутирам по изключително жесток начин всички членове на тогавашното правителство, взело това безумно решение и разрушило една от малкото забележителности на София. Замислете си и ми кажете, можете ли да се сетите за туристическа атракция в София, с историческо значение, като изключим църквите и административните сгради?! Едва ли има столица по бедна на история и забележителности от нашата! Дори се чудя къде екскурзоводите водят туристите, преди да ги забият в един от стотиците барове, където да се налеят с един от най-евтините алкохоли в Европа и да чукат едни от най-евтините курви...

Германия не е разрушила Райхстага си, Москва не е разрушила мавзолея на Ленин, Китай не е разрушил мавзолея на Мао Дзедун, макар политическите системи и личности, обвързани с тези сгради, да са причинили много повече вреда на собствените си нации и на света. Още нещо: правителствата на тези държави изкарват луди пари всеки ден от тези забележителности. Опа входче 10 долара, опа брошурка - 2 долара, опа сувенирче за спомен - 5 долара. Или да говоря в евро, защото е по-модерно?! Ще загуби ли България, ако пари, спечелени от един спомен от миналото, отидат за по-високи пенсии или по-евтини лекарства? Но не, ние трябва да заличим миналото от световната история, да го убием, да стъпим върху него, да се потупаме по гърдите и да извикаме "Булгар, булгар! Ние сме най-великите, затова можем да си позволим да разрушаваме културното си наследство."

Защо Костов не припомни на многобройния си електорат, жадуващ за промяна, в някое от много си пълни с обещания интервюта, че по "негово време" е разрушена една уникална реликва от времето на комунизма, един от броящите се на пръстите на ръцете мавзолеи в света?! Мълчите, господин Костов.... защо?

27 юни 2009г. 10 години без 2 месеца от разрушаването на мавзолея на Георги Димитров. На неговото място все още не е построено нищо.

Благодарение на демокрацията би трябвало поне да сте научили английски. Изгледайте това филмче и ми кажете, кара ли ви да се чувствате горди, че сте българи?



ПС: Не съм комунистка, напротив, но вярвам, че разрушаването на исторически паметници е недопустимо и не зависи от партийната принадлежност. А иначе - всички са "един дол дренки". Очаквайте в част 2 - какво разрушиха "червените".

18 коментара:

adrianahristova каза...

bahti tujnoto.

MaRt каза...

Много, да... направо е жалко х(

adrianahristova каза...

kato gledam vsichko i kato slusham po starite pokoleniq chestno si mislq che e bilo po-dobre po komunistichesko, deto se vika pone pametnicite sa si pazili.i onq pich,jurnalista, pravilno go kaza "kva svoboda na slovoto, nie nqma kvo da qdem".

Анонимен каза...

Am....vupros...zashto da vodqt turistite v Sofiq? Aide edna retrospekciq zashto Sofiq e imenno stolicata na Bulgariq?Kakva kultura e zavarena tam?I trqbva li lev4etata za vhoda da e pri4inata za su6tesvuvaneto na pametnika? Inache da Kostov ru6i(i krade),bulgarite ru6at,amerikancite ru6at(psihikata na naselenito),vsi4ki ru6im,tova e podpisut na na6eto pokolenie...pokolenie,koeto e bolno(bukvalno) i v tozi si vid nqma nujda ot istoriq..

fen каза...

По-лошото е, че нищо не сме построили за тези 20 години.

Анонимен каза...

Tova imah predvid da...nqma kakvo da se surdim 4e sa razru6eni simvolite na socialisti4eskata epoha to po tazi logika neka se radvame 4e Ahmed Dogan stroi turski djamii za da ni napomnqt za turskoto robstvo! I na nego uj mu puka za naselenieto ni..i na Bai To6o mu e pukalo za naroda...bullshit.Zashto ne spomenem edna naistina stoinostna figura,koqto e napravila neshto prilojimo za Bulgariq i nikoi ne si e pozvolil da go razru6i-jelznicata( a imenno Stefan Stambolov).Izklu4itelno prakti4en 4ovek,koito bez mnogo lozungi e suzdal izklu4itelna infrastruktura za vremeto si,blagodarenie na koqto kretame i do dnes.Dobre e purvo da se pokriqt nujdite na naroda i posle da se stroqt pametnici i t.n. ... nqma duhovnost za hora,koito mizerstvat.

MaRt каза...

По-точно нямаме духовност, защото сме мизерници! В Индия хората не са по-богати от българите, но едва ли са толкова обезверени и бедни духовно... Айде да не противопоставяме материалното на духовното, моля, моля...

Анонимен каза...

Indiq,Tibet...no tam naselenieto e s hilqdoletna kultura i tq se pazi revnivo..tova koeto sme nie e rezultat ot tva 4e bukvalno vseki minava prez Bulgariq,osira se i si trugva.Nqma rejim,koito da se zadurji i da ni oformi kato naciq.Kitaicite,indiicite se vuzpitavat striktno kakto kamikadzetata,no v tqhnata si kultura.Za sujalenie sveta si ima nqkoi pravila i edno ot tqh e 4e na masata narod mu trqbva ne6to koeto da go obedinqva bilo zakoni,bilo religiq....anarhiqta ne vodi do razvitie(kogato stava duma za ob6tnost).I vupreki vsi4ko suglasete se 4e cqlata ni strana e edin ogromen isotri4eski pametnik :) tolkova krasota,resursi,tolkova duh ima v po4ti vsqko kut4e,4e dori samo tova moje da ni pravi shtastlivi!

MaRt каза...

Има, има, ама като гледам с годините остава все по-малко... докога?

Анонимен каза...

Vse po-malko...dokato sistemata deistva(po-skoro bezdeistva)taka..Suglasi se 4e 4ovek,vru6taiki se skapan ot rabota ne moje da misli kak da spasi Irkali,nito puk moje da predprieme ne6to,nito moje da se opul4i na onezi golemi ribi,ot koito zavisi,zashtoto 6te si navle4e problemi,osobeno ako ne e podkupen.S tazi apetitnost sme postaveni v edin omagiosan krug i tova shte produljava dokato mnenieto na bulgarina se prodava.Tova e deistvitelnostta skupi sunarodnici.

MaRt каза...

Да, ще мнението ни ще продължава да се незачита все така, защото за българина все още важи максимата "Наведена главица сабя не я сече". Робското мислене не може да бъде изкоренено, явно. Хората ги е страх. Ето докато не се научим да отстояваме правата си до дупка ще сме все така далеч от Запада. Факт.

Анонимен каза...

6te sme dale4 i ot robotiziranite zapadnqci,i ot bednite,no duhovni indusi...6te produljavame da sme nikude za jalost,a naistina imame adski mnogo ka4estva kato naciq,jalko za nas..

MaRt каза...

Къде ги видя тези качества? И какво им е роботизираното на западняците? Тва е някъв супер мит. Писна ми всички българи да говорят как сме най-добрите, най-готините, най-качествените, а всъщност всичко е само на думи! Хората на запад са много по-свободни, пътуват, имат пари, забавляват се, а ние сме едни ограничени балканци, на които са им останали само претенциите - без покритие! Сори, ама според мен в масата си българския народ е много прост! Има и много ценни индивиди, но не са повече от 10%.

Анонимен каза...

6te ti kaja vednaga.. ako bqhme 4ak tolkova nekadurni nqma6e da ni diskriminirat navsqkude,a 6tqha da ni ostavqt da 6irim nekadurnostta si,no ne..zashtoto naistina za meseci mladite hora ot bulgariq im nadvi6avat sposobnostite i za tova trqbva da sa v kalta i samo tam,za da ne si pokajat glavite.I ima i ne6to drugo-te imat pari,putyvat,zabavlqvat se i ne mogat da jiveqt po drug na4in,a nie prostite bulgari mojem i da oceleem v mizeriqta i ocelqvame stotici godini taka.Nikoga ne sme imali oholstvo 4e da vidi6 togava kakvi individi 6te se zaformqt i tuk...bezpari4iteto ni tup4e glavite vseki boji den,iznervq ni i zatova fizionomiite po ulicata sa skapani.Ostavi germancite edna godina v na6ite ejednevni usloviq i gledai kakvo shte ostane ot tqh.Ne kazvam 4e sme nai,a po skoro 4e geneti4no sme ot nai-starite pokoleniq na sveta i bez da osuznavame imame zalojena informaciq i ot tuk natatuk e na6a rabota dali shte ni posluji.

Анонимен каза...

Бате Бойко построй МЕТРО !!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Не го тъжете толкова този Мавзолей, ако знаете колко души са свършили живота си в мизерия заради същите тези хора построили го... без значение тези след тях не доведоха по-малко до просешка тояга. Гледайте напред, по-малко назад. Единственото кофти е факта, че е бил един от малкото..

MaRt каза...

Рушенето не е начин да върнеш времето и хората назад. Ако примерно го бяха направили музей на социализма или клуб или нещо такова, щеше да е много по-хитър ход и удар върху комунизма и Г.Д. Рушенето е израз на безсилие и глупост. Евгений Бакърджиев НА САПУН! X)))

Анонимен каза...

Истината е, че хора, които са виновни за отделянето на територии от държави и превръщането им в изкуствени нации, хора, които са и поробители същевременно, които са виновни за смъртта на над сто милиона души, нямат правото на мавзолеи или каквото и да е. Да, някакъв музей на срама, т. е. музей на комунизма - може и да отбележат старателно дългоносите типове, които са бащи на тази нечовешка (или еврейска, да използвам за пълен синоним) идеология. Какво го интересува цивилизованият свят за мавзолеите при ония полупървобитни жълтури? Прихванали в историята си тук-там от белия човек нещо...

Същото е и с паметника на съветската сган - толкова промива мозъците, че съм чувал от хора, да казват: "Ако не бяха комунистите, нямаше кой да ни освободи от турско робство." - неееееееееееее!! Казваш рушенето е безсилие? А на такъв глупак освен да му разрушиш нещо от физиономията, какво би помогнало друго - от мен да знаещ, не съм ти толкова анонимен: интелигентният подход е некреативен и неадекватен сред глупостта и простотията.

Гледам, че и западните хора сте засегнали - ами те имат едно единствено предимство, което не отричам - не е малко: имат гражданска позиция, гражданско общество. Но в никакъв случай тия, които допреди два века са били все в тъмни векове и са открили сапуна преди толкова, а англичаните и преди по-малко, не могат да са голям образец, чак па толкова напреднали или свободни... Е, то за някои свободата и примитивните изблици се припокриват, трудно се дефинира това. Казвам го от гледната точка на човек, учил и живял в чужбина.