вторник, 11 май 2010 г.

Whatever Works - гениален сарказъм!



Последният филм на Уди Алън е гениален, пряко и преносно. Винаги съм харесвала Алън, но за разлика от повечето режисьори, на които първите неща обикновено са най-добри, при него има истинска градация. Той е като хубавото вино. Явно страстта му за правене на филми отлежава, натрупва хубав вкус и ароматни нотки, защото според мен по-добър филм до момента не е правил.

Само защо спря да участва в тях не знам... но сигурно се е уморил човекът. А и последната му муза Скарлет (Йохансон) я няма тук, но пък е заменена с не по-малко прелестната Ивън Рейчъл Ууд, която не участваше ли в 13 и не беше ли гадже на Мерилин Менсън... хехе х)







В Whatever Works лудият еврейн, както обикновено необикновено си прави майтап със всичко и е адски смешен, а който не може да го схване да ходи да си гледа тъпите американски комедии от рода на Бели Мадами и ДА МЪЛЧИ!

^___^



Главният герой във филма е Борис Йелинкоф - параноичен и напълно изтрещял мизантроп бивш физик, наричащ себе си "гений". Съвсем случайно един ден пред вратата му се появява гладна и безумно глупава млада провинциалистка от Мисисипи - Мелъди, която той приютява в къщата си. Двата им свята се сблъскват, като очаквания да бъде пресъздаден "голям взрив" в Церн и от това се получава експлозия от саркастични реплики, чийто отзвук от моя страна със сигурност са чули и съседите. Борис се жени за Мелъди, по абсурдната теория на напълно болния мозък на Уди Алън (ОБИЧАМ ГО, МАМКА МУ!!!). След нея се появяват един по един и майка й - набожната Мариета, която е се е оженила девствена и е спала само с бащата на Мелъди, но в Ню Йорк преоткрива сексуалността си и таланта си и се превръща в разкрепостена "арт дама", която споделя леглото си с двама мъже. Бащата на Мелъди пък открива това, че е гей, а и Мелъди и Борис намират половинките си.

Филмът завършва с Happy End, ама не от онзи "гадния американския", след който ти се иска да строшиш телевизора (респективно монитора) и да убиеш по особено мъчителен начин слабоумния плосък режисьор, а от онзи, който оставя приятен вкус на завършеност и удовлетворение у теб.

Давам абсолютна 10тка на филма и ви го препоръчвам като истински диамант, най-малкото защото е брилянтно смешен, проницателен и умен! Не случайно има 7.3 в IMDB.

;)

Не на последно място искам да благодаря на бро-то, че ми го препоръча... you know that I love your taste... x)


11 коментара:

adrianahristova каза...

филма е pure awesomeness (:

3310 каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
8bit каза...

мда освен тъпия хепи енд, супер невъзможната връзка и лигавия сладур филма е овер 9000. бтв и лов ю

MaRt каза...

Еми 8bit, целият филм е един вид пародия на американските любовни комедии, но не толкова очевидна и просташка като "date movie", "scary movie" и останалите там... Именно затова е и този край. Явно или не си го разбрал, или си приел Уди Алън твърде насериозно. х)

8bit каза...

ми пречи ми мен, аз обичам физически да са красиви нещата. тряше дятката да е готен (физически) дятка, тоа ми е като изпран кец. или аре ако е тей поне джинджера да беше фати или нещо не толкова лицеприятно. пича ми е баси сладурестия романтик по дефaлт, мн клише. ма не филма е шесд. ^_^

MaRt каза...

хахаха като искаш сички да са готени, гледай "Дързост и красота" !!! xDD На мен Борис ми прилича на един бивш мой любовник като остарее! xDD

afx каза...

Прочетох случайно post-a. Гледах филма. BRIX WERE SHAT! :D

Ууди Алън верно става все по-добър с всеки следващ филм.

Първо и аз си помислих че може би факта че са избрали по-възрастен актьор е малко... не на място ама пък ако бяха избрали друг, такъв че да се харесва масата от зрителите, със сигурност щеше да се изгуби атмосферата и посланието. :)

Dylana Suarez каза...

I love Evan rachel Wood!

Just came across your blog. it is lovely!

And be sure to visit my blog tomorrow to enter a super cool Kelsi Dagger shoe giveaway!

colormenana.blogspot.com

Анонимен каза...

Мерилин Менсън става все по-отвратителен с всяка изминала година. Наистина ебаси развалината. Но не е като да не се очакваше.

А тая скарлетблабла не разбирам какво толкова, винаги ми е изглеждала като поредната слейвпсевдочовек, аман вече!

И накрая отзад напред - Филма не съм го гледал, но ИМО Уди Алън си е мноооогооо надценен като цяло /това е шибан фЪКТ както се казва/, пък и обложката говори сама за себе си /главните герои вдъхват свеж микс от кретения, досада, скука и фалш/. С други думи няма да го гледам. Дори не прочетох всичко, което си написала отдолу.

Иначе поздравления за информативната статия! Здраве и Любов!

MaRt каза...

Еми кво да ти кажа, освен, че показа, че си доста некомпетентен и мързлив с този коментар, че и явно се гордееш с това!

Ама щом те влече...


Любов и благодарност!

хх

Левски_14/88 каза...

ШИБАНИ ЕВРЕЙ !
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО !