петък, 15 октомври 2010 г.

Втора брутална сряда вечер в "R.B.F." с WATAIN, DESTROYER 666 и OTARGOS

На 13 октомври, за втора поредна сряда, София беше разтърсена от ударна доза екстремен метъл. След концерта на BELPHEGOR, VREID и EMANCER, който разклати из основи клуб "R.B.F." на 6 октомври, този път дойде ред на други три блек метъл банди - OTARGOS, DESTROYER 666 и WATAIN, които свириха у нас като част от "Reaping Death Tour Europa 2010".

Малко след 20:00 ч. шоуто, организирано, както и на 6.10., от "ShadowLand Music", откриха французите от OTARGOS. Четиримата бруталисти се откроиха с модерен и хаотичен блек метъл, ефектна визия и мрачни послания. Приятно впечатление направиха червените лазери, които пробождаха на тънки струи публиката, както и солидното количество дим. Определено осветлението и озвучението на този лайв бяха по-добри от тези на предния - факт, който допринесе за създаването на доста ефектна атмосфера. OTARGOS изсвириха седем мрачни парчета, сред които "Monolith", "God", "Origin" и "Kinetic" се превърнаха в личните ми фаворити за вечерта.

Втори на сцената час по-късно излязоха и екстремистите DESTROYER 666, които публиката посрещна с възторжени викове. За разлика от OTARGOS, австралийците звучаха, а и изглеждаха доста олдскуул блек, с приятна нотка пънкария. Мощните рифове предизвикаха пого още с първите парчета, а близо едночасовият гиг наелектризира до краен предел публиката за нещо, за което надали бе готова...

Ето, че два часа преди полунощ дойде ред и на хедлайнърите на събитието, а именно шведите от WATAIN, които се качиха на сцената с комплект набучени на метални колове свински глави и други части от трудноразличими животни. "TRUE!!", би възкликнал възторженият блек метъл фен, но "TRUE" си беше и миризмата на мърша, която обгърна моментално бившия киносалон. Истината е една - колкото и да си "TRUE", едномесечните свински глави са придружени от здрава воня. По думите на шофьора на турбуса, кръвта, с която бандата се маже преди шоуто, е от 23 септември и също мирише силно, а в някои от градовете, когато бандата излезе на сцената, част от публиката си тръгва... Явно обаче ние, българите, сме си корави, защото нашенските зрители се разцепиха максимално по време на близо двучасовия сет, без да изглеждат дори и малко притеснени от зловонието. След кратка молитва на импровизирания олтар, поставен в центъра на сцената, и думите "Sofia, it's time!" на вокалиста Erik Danielsson, WATAIN откриха с "Malfator", второто парче от последния си албум "Lawless Darkness". Последваха "Devil's Blood", "Satan's Hunger", "Reaping Death" и "Wolf's Curse", които бяха изпълнени по всички правила на "истинския" блек метъл. Лично аз намерих WATAIN за малко еднообразни, а сетлиста им за твърде дълъг, но близо стоте човека, събрали се в клуба, оцениха по достойнство бандата. В края на участието фронтменът ритуално вдигна животинския череп, поставен върху олтара и обграден със свещи, и слезе от сцената. Последва мрачна музика, по време на която публиката извика на бис шведите, за да изпълнят кавър на класиката на BATHORY "Sacrifice". Ентусиазиран фен дори нахлу на сцената, но беше безцеремонно избутан отново долу от единия от членовете на WATAIN.

Някъде към полунощ концертът приключи и точно, когато всички се канехме да излезем за глътка чист въздух, организаторите подканиха хората, както и бандите, на афтърпарти в клуб "The Black Lodge".
Сетлист на OTARGOS:
01. Dawn of the Eternal Monolith
02. Unaltered Negativ God
03. Worship Industrialized
04. Nullabsolut
05. Origin
06. Kinetic Zero
07. Cloning the Divine

Сетлист на WATAIN:
01. Malfator
02. Devil's Blood
03. Satan's Hunger
04. Reaping Death
05. Sworn to the Dark
06. Wolf's Curse
07. Legion of the Black Light
08. Total Funeral
09. On Horns Impaled
Бис:
10. Sacrifice (кавър на BATHORY)










репортажът може да бъде прочетен и в www.katehizis.com тук

Няма коментари: