събота, 15 август 2009 г.

Бачковският манастир - вяра и кебапчета

И тази година на 15 август, денят на който според православното християнство се чества Успение Богородично, или по-народному Голяма Богородица, по традиция се отправихме към Бачковския манастир.

Страхотно място! Природата, реката, вековния манастир устоял на толкова бури, покушения, робства... и кич! Мнооого кич, алъш-вериш, просяци, балони, кебапчета, кръстчета и фигурки на Баби Яги... Сякаш всеки се опитва да изкяри, каквото успее на днешния ден, да се възползва от тълпите поклонници и вярващи за да им измъкне колкото се може повече левчета. И то да се продаваше нещо свястно, културно, а то какво... циганки разцъкват сутиени и гащи на импровизирана сергийка, до тях димящи скари с кебапчета, до тях икони, кръстове и броеници, до тях каубойски шапки и сладолед. Тълпи, тълпи. Бели, черни, нагиздени, млади, стари... насядали на одеала на една полянка точно пред вратите на манастира... Празник е!

А за чудодейната икона - една опашка, километрична... не можахме да я дочакаме, но влезнахме вътре и запалихме по свещичка. Взехме и ние по едно кебапче, да не останем по-назад, и обратно към Пловдив!

Представям ви кадри от тази празнична идилия, които, за жалост, ще предадат само една малка част от цялостната картина:















Няма ли кой да регулира тази пошлост и цигания заляла един от най-старите ни манастири? Кой всъщност дава лицензи на тези сергиджийници? Така ли изразяваме вярата и почитта си? Има ли въобще някакъв контрол?

И има ли всъщност кой да отговори на тези въпроси? На някой пука ли му въобще?

3 коментара:

angel s. каза...

Навсякъде религията и бизнеса вървят ръка за ръка. Ето доказателство и от мен: http://img196.imageshack.us/img196/1715/kioska.jpg :D :D

Joro Pentagram каза...

xangelx тя върви, ама такава цигания не е истина просто...Превръщат всичко в някакъв псевдо зулуски и ориенталски кич, който няма нищо общо с традициите по нашите земи.

MaRt каза...

Мммда, по Великден продаваха даже статуийки на Буда, жалко, че нямах тогава фотоапарат да ги снимам...