вторник, 10 април 2012 г.

Babycastles: връзката между изкуството, нойз музиката и независимите видео игри



Краят на март мина под знака на нойз партитата.

На 29-ти, съвсем случайно, както стават всички хубави работи, се озовах на концерта на Feedtime, Vaz, Sightings и Maggoted в изпъстрения с графити ъндърграунд клуб Death By Audio в Уилямсбург, Бруклин. Но той не е темата на днешната ми статия. Ако искате да прочетете повече за него, кликнете тук и ще се озовете на единия от блоговете ми, където съм казала няколко думи по повода. Tук този концерт е просто предисторията.

Днешният ми материал е за събитието, което последва след него.

В Death By Audio, реейки се около бара се натъкнах на DJ Kunal и Dan Alongi, щракащи нещо на лаптопите си. Заговорихме се и те ми казаха, че след два дни, в Secret Project Robot - галерия/клуб/бар/място за всякакви алтернативни събития - която трудно бих намерила, ако не знаех точния адрес, ще се случи нещо, което би ме заинтересувало.

Харесвала ли съм нойз? Ами да, добър нойз, но да... нали затова съм тук.

Харесвала ли съм видео игри? Определено.

Е, значи било точно за мен.

Какво знаех в аванс за евента? Честно казано, не твърде много. Знаех, че там ще има видео игри, сътворени от хора като теб и мен, а не от големи "зли" корпорации. Игри, които изразяват позиция и съществуват като арт форма. Знаех, че куратор на събитието ще е Anna Antrophy, която току що е издала новата си книга "Rise of the Videogame Zinesters: How Freaks, Normals, Amateurs, Artists, Dreamers, Drop-Outs, Queers, Housewives, and People Like You are Taking Back an Artform", автобиография и "направи-си-сам" наръчник едновременно, в която тя обяснява, как всеки може да изразява идеите си, създавайки видео игри и за чудатия си живот като транссексуална жена.Знаех, че няколко нойз диджеи и изпълнители щяха да представят музиката си и че щеше да е цветно, забавно, алтернативно. Поне се надявах да е така и както обикновено, интуицията ми не ме подведе.

Във ветровитата съботна вечер, някъде към десет вечерта се яхнах на метрото и ето ме, крачеща из улиците на Бушиук. Между бившите фабрики, сега превърнати в лофтове, бодегите и складовете, без знак отвън (на първото си ходене по улицата го подминах) се е сгушил и Secret Project Robot. Определено достатъчно таен. Идвах тъкмо навреме.



Първото нещо, което забелязох влизайки, бяха стените, върху които се прожектираше в реално време играта, създадена специално от Ана за този евент – Duck Duck Poison, част от която може да видите тук. Duck Duck Poison е модификация на популярната детска игра Duck Duck Goose, при която играчите сядат в кръг, а един от тях се "кръжи" наоколо и посочва "duck,duck, duck..." докато не избере някой от тях за гъската (goose).



Избраният за "черната овца", в случая гъска, трябва да стане и започва да гони посочващия, докато той се опитва да седне на мястото му. Естествено, Anna Antrophy, която открито има страст към насилието (и секса в комбинация) я е модифицирала – четиримата играча седят един до друг, със сутиени с вградени копчета в тях. Един от тях е вампирът и по същия начин избира един от играчите за goose, кръжейки над тях. Ти трябва да познаеш дали си goose и да избереш дали да изпиеш хапчето с цианид или да рискуваш да бъдеш изяден. Всичко това контролираш с копчето, вградено като зърно в сутиена. Поиграх малко, признавам, не особено успешно, но определено цялата концепция ми хареса.




Представени бяха и две други DIY ("направи си сам" игри): Kompendium, създадена от Michael Brough, която можеш да видиш тук и Virtual Swordsman от Pizza Time, и двете участващи в IGF, фестивала за независими аркадни игри, който се проведе за четиринайсти път от 5 до 12 март тази година в Сан Франсиско.



Всичко това беше подплатено със солидно количество нойз/експериментал/8-bit музика, с лайв-сетове се отчетоха Josephs от BABYCASTLES под името Isfet , самостоятелният проект на Sto от Cinders Gallery и DUBKNOWDUB – Stolen Temple Pileup





, Dan Friel от Parts & Labor и GDFX .

Събитието е организирано от Babycastles, организация започната от Kunal Gupta (да, същия DJ Kunal) и Syed Salahuddin. Главната цел на Babycastles е да подпомага независимите дизайнери на игри и да им дава поле за изява. Освен това, по думите на DJ Isfet, организацията фокусира върху това да направи игрите по-социални и интерактивни, като вместо да седят самотни пред компютрите си, геймърите могат да излязат и да се забавляват заедно на събитие като съботното. Като подплатим това с музикални пърформънси, визуализации на живо и игри, създадени специално за конкретния повод, това се превръща в истинско парти.

Повече за Anna Antrophy можете да намерите на блога й: auntiepixelante.com, където може и да поиграете и някои от игрите й.



И за да не си говорим само "голи приказки", ето и визуална картина от събитието, включваща интервюта с Anna Antrophy и Sto.





Материалът е публикуван в dnevnik.bg. Виж го тук.

17 коментара:

Unknown каза...

толкова е Nerdy всичко това, че почна да ме кефи. btw коя е песничката от 5:00 до 6:00. много ме радва и само заради нея изгледах интервюто със Sto поне няколко пъти.

Анонимен каза...

БРУТАЛЕН ПОРНО НОЙЗ !

MaRt каза...

@Craze: Нямам идея, това си е вървяло докато съм снимала и микрофона го е хванал. И Sto не знае. Пробвай с Shazam ама нз дали ще го хване през другите гласове...

Бай ти Огнян каза...

@Craze
Приятелюто мойту, това не е "Nerdy", за това събитие, тези хора, тези музики си има доста точен и конкретен израз - "hipster".
Нека да се доизясня - това са тъпи, безхаберни хора, които са решили да яхнат вълната на това, че видео игрите стават все по популярни и чрез това - да се почувстват част от някаква клика, повтаряйки си реплики от рода на "I'm such a nerd, LOL XDDDDD", след като съответния/та пундьо/пунда са си купили някоя нинтендовска тениска или нещо друго с иронична 8 битова картинка, натъртваща колко е "куул" да си "ретро".
Целия този пърформанс съдейки по това, което е писала Мадмуазел Дечевска е пълна противоположност на всичко "нърди", "гийкско" или както там искаш го наречи, да не говорим за "гейм културата".
Да си нърд - айде да си го кажем на български - загубеняк, забутаняк или ако щеш - зубрач, не е да си готин, да си диджейче, да си фешън, пък ако ще и да правиш нюграундски флаш игрички или претенциозни черно/бели "ретро" инди платформъри, без капка геймплей, нито пък допринасящи с някаква иновативност към индустрията( за каквато претендират 80% от инди разработчиците).
Тук - таме се появява някой диамант сред индитата, но голяма част от тях са абсолютни, устати, тъпунгери, без грам талант, нито собствена артистична визия и със самочувствие до тавана, заради това, че е ИНДИ и че "работи против системата".
Дечевска - вземете си бележка. На разположение съм ако имате още въпроси, което ме съмнява, защото така или иначе пренебрегвате съобщенията ми в фейсбук, но учудващо тук винаги сте насреща и ми отговаряте. Защо ли ?
Мистерия, която никога няма да узнаем!

Бай ти Огнян каза...

П.С.

Дали видеоигрите могат да бъдат "арт"
е много ожесточена и оспорвана тема.
Трудно ми е да заема страна. Щом един филм може да бъде изкуство, тогава и една игра БИ МОГЛА да бъде.
Но за съжаление много много малко игри се класират за това определение и още по малък процент от тях са инди игри, което само по себе си не е лошо.
Медиумът е това, което е - има ВЕЛИКИ игри, които няма как човек да ги счете за изкуство, това не ги прави по малко стойностни.
В крайна сметка всичко е до въпрос на лично разбиране, както изкуството като цяло.
Човек може да се изсере и да лепне табелка - АРТ на лайното и пак ще се намери някой, който да се вдъхнови и въодушеви от него, и да го счита за изкуство.

ънкъл долан каза...

човек, изхабил си се напразно.. аз бих написал просто, че наистина е голяма глупост и мартина пак нямаше да обърне внимание на мненията ни, щото още си мисли, че всички мъже са на тоя свят, за да я свалят- това "дискусия" за нея не съществува като част от битието.. за жалост.

MaRt каза...

@Бай ми Огнян:

Кой сте вие във Фейсбук, ако не е тайна?

Бай ти Огнян каза...

Е как, кой съм? Пратих ви съобщение, в което бях обявил тържествено, че съм аз?

Бай ти Огнян каза...

П.с. - на което не получих никакъв отговор, което намирам за много обидна постъпка. Дай докато трае промоцията, нямаш си представа колко неочаквани неща ще разбереш - ШОКИРАЩИ РАЗКРИТИЯ! СТРАСТ! ОМРАЗА! ИЗНЕВЯРА! ОТМЪЩЕНИЕ!

Бай ти Огнян каза...

Ето - теорията ми се доказва.

Unknown каза...

брей, аз чак сега видях, че някой ми е отговорил :-)
@MaRt: мерси все пак. много яка пънкарийка, но предполагам е нещо local, което едва ли ще намеря.

@Бай ти Огнян: брат, това да си нърд сега е модерно. гордей се!
не я разбирам цялата тая хипстър история, за мен това си е пълна порнография. но това, което Мис Март ти показва е точно толкова нърди, колкото и аниме конвенциите, примерно. всичко е фор фън. искаш хипстъри, отиди на модно ревю на НБУ или Академията или още по-добре на някое VICE парти. на последното ти гарантирам, че ще видиш хипстъри. тия тука са си прости нърдове :-DDD

ънкъл долан каза...

пич, мойто момче- тука чети кво пишат големите хора, мани я тая мартина, тя е бахти трапа
и друго- да си хипстър, не е само да носиш скини джинс и ебаните пластмасови очила- ама като ти гледам блога и туита и самодоволната мутра- по- голям уонаби хипстър си и от мартината..


мисмарт.. как ти се откъсна от устата бе, момче.. и посл ес таз уста ядеш... деба лапетата.....

Unknown каза...

bitch please. дори не си оригинален. кат си такъв разбирач оди си другарувай с хипстърчетата. аре със здраве.

ънкъл долан каза...

с 9gag ли ми излизаш ? мамице...
и изобщо- деба лапето..

Unknown каза...

о, лапенцето се прави на остроумно. забавно. признавам, разсмя ме :-)

Анонимен каза...

Craze, are ostyi dolan na mira ve, ko mu se nahvyrlqsh. Baaasi prostaka chestno!

angel s. каза...

Awesomeness!