петък, 17 април 2009 г.

Depeche Mode - Sounds of the universe

Photobucket
На 21 април 2009г., 3 години след рилийза на "Playing the angel", официално излиза и новият албум на уейв-динозаврите - "Sounds of the universe". Естествено и новото депешарско отроче не успя да бъде запазено достатъчно добре в тайна и още на 26 март изтече в мрежата.
На първо слушане "Sounds of the universe" ми се стори малко скучен и безличен. Но това не е ясна констатация - случвало ми се е с доста други албуми в началото да не ми харесат въобще и след това адски да ме зарибят. Някои творби просто растат в теб. На английски звучи по-добре - "it just grows in you".
Първото парче "In chains" има доста привлекателно име, явно Depeche Mode още не са забравили добрата стара игра на господар и слуга. Първата минута направо ти се впива в мозъка и говори много за цялостната насоченост на новата творба на еСЕКСкото трио. "Sounds of the universe" е един изключително електронен албум. Въобще, както си личи от името, в него Dave Gahan, Martin L Gore и Andy Fletcher залагат изключително на звуците. Звуци, които варират от високи тонове до ниски шумове и обратно. Моят приятел, Б., който определено е die-hard depeche фен сподели с мен, докато коментирахме албума: "той е супер богат на звуци, при всяко ново слушане намираш нещо... ще видиш". Едва на третото-четвъртото слушане започнах да се убеждавам, че е прав.
Тази сутрин седнах с идеята да напиша едно недотам положително ревю за "Sounds of the universe", но когато си сипах кафенцето и си го пуснах установих, че всъщност му се наслаждавам все повече и повече... Подобно усещане изпитах с Portishead - "Third", който в началото много ме разочарова, а след това със всяко слушане го преоткривах отново и отново...
Гласът на Dave Gahan е адски секси, но по дяволите, той винаги е бил!!! "Sounds of the universe" определено е най-зрялата творба на бандата. Не е толкова хитов, толкова раздвижен и, лично за мен, толкова добър колкото "Playing The Angel", но е нещо различно, което култовата група ни поднася. Има нещо омагьосващо в него. Той е като отлежало вино, което малко по малко те опиянява с всяка глътка. Първият сингъл от него е Wrong. Излезе и "behind the scenes" видео, на фона на седмата поред песен - Peace. Акуратен избор. Това са, може би, двете най-силни парчета от албума. Следващият сингъл, според скромното ми мнение, трябва да е Perfect. Това е и моят личен фаворит. Като цяло "Sounds of the universe" е доста хомогенен и трябва да се слуша целият - за да успее човек да го усети изцяло. От началото към края има развитие, в звуков и емоционален аспект. Песните са добре подредени и определено е многопластова творба.
С нетърпение очакавам концерта в София на 18 май. Интересно ми е как Depeche Mode ще представят този албум, подходящ да се консумира най-вече в домашна обстановка, на голяма сцена. Ще има ли изненади? Естествено... бъдете там за да се потопим заедно в звуковата феерия. И най-важното. Enjoy!

8/10

Официалното видео към Wrong:


Amazon Exclusive - Peace:

Няма коментари: