сряда, 1 юли 2009 г.

Амели Нотомб - Живак

Внимание! Четенето на хубави книги може да ви направи по-малко ограничени!



Ако досега не сте се срещали с чудноватата белгийска авторка Амели Нотомб със сигурност много сте загубили! Родена през 1967ма година в Япония, тя с графоманска точност издава по един тъничък роман всяка година. И то кой от кой по-хубав! Една малка част от тях са стигнали и до нас, българите.

В ръцете ми е шестата й издадена на български творба - Живак. За няколко часа я прочетох и отново останах поразена от зверския талант на писателката.

В романа се разказва една невъзможна любовна история.
На самотен остров, обградени от охранители и слуги, живеят старец и младо момиче. В загадъчната им къща няма нито един отразяващ предмет - нито огледала, нито лъскави прибори, нито дори мивки, защото Хазел не трябва да вижда лицето си. На фона на цялата идилия се появява младата и красива медицинска сестра Франсоаз, която се опитва да разгадае мистерията.
Защо старецът крие от Хазел собственото й лице? Каква е историята на странната къща и нуждаем ли се всъщност от свободата?
Отговорът на тези и още много въпроси ще откриете като прочетете книгата. На бас, че няма да можете да я оставите, докато не стигнете до последната 140та страница!

Чрез "Живак" авторката ни напомня, че всъщност сме забравили да се обичаме и безкрайно сме клиширали любовта, което само доказва наблюденията ми до момента(виж Where is the love?):

"За повечето хора любовта е една подробност в живота, нещо като спорта, почивката, спектаклите. На любовта не й остава нищо друго, освен да се нагоди към живота, който сме избрали. За мъжа най-важна е кариерата, за жената - децата. В този смисъл любовта може да бъде само приключение, някаква болест, за която можем да се надяваме да бъде краткотрайна. Оттук идват и терапевтичните баналности по въпроса за ефимерния характер на страстта. Аз доказах, че ако човек изгради живота си около любовта, тя става вечна."

Не мога да скрия, че новата творба на Амели Нотомб страшно ми напомни за един от най-великите филми на всички времена - Persona на Ингмар Бергман. Аналогиите са много - островът, медицинската сестра и пациентката, специфичният тип кореспонденция и въобще цялата магия и мистерия обгърнала и двете творби. Със сигурност писателката е била вдъхновена от този филм, и просто няма как да е иначе - усещането, което човек получава след като гледа Persona е неповторимо.

Интересно и уникално е, че книгата е с два коренно различни края - и двата самостоятелно вълнуващи и еднакво смислени. На мен лично, вторият ми хареса повече, защото е по-неочакван и ексцентричен - типично в стила на белгийската авторка. "Обожавам умението ви да разказвате красиви истории, за да унищожите после с един замах поезията в тях." - тези думи отправени от Франсоаз към Хазел всъщност много добре описват романите, сътворявани от Нотомб.
Книгите й се четат на един дъх. Просто не можещ да ги оставиш. Сюжетите са впечатляващо странни, безумно интересни и дълбоко философски, без обаче да са претенциозни.

Цената на "Живак" е малко височка, като за тънко книжле (12.00), което е малко спекулативно от страна на издателска къща Колибри, която знае, че който е чел нещо/всичко на тази писателка просто няма начин да я пропусне... но пък парите си заслужават.

Ако досега не сте се срещали с чудноватата белгийска авторка Амели Нотомб, ето идеалното време да го направите! GO!

9/10

ПС: Моят приятел Коцето ме подсети за това, че девойката е можела да се огледа в морето. Е, да ама аз не съм го виждала от две години въпросното море и не мога да си заложа главата, че е възможно. А и може би това е умишлена вратичка оставена от стареца/авторката, за да покаже силата на убеждението и психическата манипулация... Знае ли човек...

8 коментара:

Анонимен каза...

Попадна ми тази книга наскоро в книжарницата и наистина ме стресна цената.Все пак е художествена творба,а не ценно научно откритие...И като се има предвид че другите книги на въпросната авторка варират от 6 до 8 лв се питам дали скоро в България средностатистичекия гражданин няма да може да си купи една книжка?Дали това ще е лукс???Честно казано ми се щеше да си я взема,но нямах толкова пари..12 лв тънка книжка,8 лв билет за кино...какво се случва по дяволите?

MaRt каза...

Прекалено е, верно е. И аз се възмущавам... Вместо да се поощряват хората към по-интелигентни занимание, ги стряскат с безумни цени. То като е по-евтино да се напиеш, отколкото да си купиш книга, върви убеждавай средностатистическия гражданин да чете!

Анонимен каза...

А може би трябва да се примирим с това да си купуваме изпокъсаните книги от борсата(което изключва възможността да прочетеш нещо по-съвременно),да носим извехтялите и износени западняшки дрехи "секънд хенд",да се наливаме с бг уиски за 1,50 и да си изберем в неделя справедливо правителство,подхождащо на статуса ни...Убийте ме не се предполагала че ще гледам жално витрините на кварталната книжарница.Докъде ли може да се стигне..

Анонимен каза...

Не обвинявайте алкохола, а музиката, защото все пак тя главно подтиква хората да пият или поне им акомпанира запоя. Или добре обвинете алкохола, музиката, киното, дрехите тъ тъ тъ тъ че хората не четат ..Струва толкова, защото ще се продава на тази цена, следователно може би си струва. От друга страна, модерната литература или не е толкова добра или просто класическата е по-добрата. Факта, че класическата литература може да се намери безплатно или срещу членски внос в някоя библиотека сваля интереса към старите заглавия. Модерната младеж, подбира книгите си или пък въобще не им обръща внимание. Много често книги биват четени онлайн поради наличието им във виртуални библиотеки, някои дори безплатни. Някой сравни книгата с научно откритие, ако може да ми бъде посочено колко струват научните открития и да ми се даде пример за такова :)

Анонимен каза...

Веднага ти го давам...Тези книги струват между 15 и 30 лв и съдържат не просто художествена информация,а нещо много повече!В книжарниците рядко ги има,защото не са с лъскави корици,а струват доста.Следователно инфирмацията,която съдържат е изключително ценна и не се оценя масово.В.Тихоплав -"Физика на вярата" е стотина страници,а струва 14 лв.Примери много да ти дам много.Ако успееш да вникнеш в дадената информация,това би значело нещо като откритие за самия теб,нещо което съвсем целенасочено не се учи никъде-нито във ВУЗ-овете,нито в училище... :)

MaRt каза...

Ама чакайте малко : цената не е никаква гаранция, че книгата ще си струва и обратното... моля, моля... според мен, издателските къщи просто спекулират с по-нашумелите автори и затова предлагат новите им книги на по-висока цена.

Не може да става база за сравнение - новата литература ли е по-добра или класиката, навсякъде има добри неща и shitове, а и в крайна сметка всичко е въпрос на вкус. Част от новата литература също ще се превърне в класика като отлежи...
Още нещо: вече библиотеките са заредени с много нови книги... въпросът е искаш ли да притежаваш нещо или не. Ако една книга ми хареса много, ще си я купя след като съм я прочела, само за да е моя. Поне аз съм така.

Анонимен каза...

Но повечето хора нямат време за такава проверка(с библиотеката).Пазарът наистина е залят и на човек му става все по-трудно да отсее кое си струва да се купи и кое не.

MaRt каза...

Затова ако човек чете редовно блога ми ще е винаги в час хахах х)))